Siden 2016 har Skaun flyktningtjeneste og Skaun voksenopplæring jobbet med prosjektet «voksenopplæring og friluft». 

– Det er akkurat som det høres ut. Vi tar med elevene ut i naturen, der lærer de ting som å pakke sekk, smøre matpakke og å kle seg riktig. Vi tar dem med på både korte dagsturer og lengre turer med overnatting, forteller Elena Aleksandra Selbekk, avdelingsleder ved flyktningtjenesten og voksenopplæringen.

Hensikten med prosjektet er å gi elevene verktøy de kan bruke videre i livet – både i og utenfor naturen.

– Å bli en del av en kultur handler om å ta de samme referansene. For mange etniske nordmenn er kunnskap om natur og friluftsliv noe som kommer naturlig gjennom oppveksten. Lærdommen om hvordan vi kler oss lag for lag når det er kaldt, eller pakker sekken for å sikre at innholdet forblir tørt selv om det regner. Vi lærer bort ferdigheter som nyttige, samtidig som de er kulturelle referanser. Det er en perfekt måte å bli en del av det norske samfunnet på, forklarer hun.

Samtidig har kunnskap om natur og friluft åpenbare helsefordeler.

– Jeg har opplevd at flere av dem som har vært elever har blitt ivrige brukere av naturen etterpå, gjerne sammen med familie og barn. Det gjør meg veldig glad, for å bruke naturen aktivt er et kjempegodt tiltak for å få bedre helse, og vi har jo veldig mye vakker natur i Skaun, sier Selbekk.

 

Hundekjøring og leirskole 

I midten av mars var elevene på Tuva aktivitetssenter, som tilbyr ulike aktiviteter utendørs. Der fikk elevene kjøre hundeslede, gå på truger, ake og tilberede mat ute.

– Det var rundt 30 som deltok, og for noen av dem var det første gang de var ute i snøen på denne måten, forteller Selbekk.

Spesielt hundekjøringen var populær.

– Vi måtte dele inn i grupper, slik at alle fikk kjørt. Men også akingen falt veldig i smak.

Så godt i smak, faktisk, at gjengen flere ganger i ettertid har tatt seg en spontan aketur når været har tillatt det.

– Aking er en enkel aktivitet for å slå seg litt løs. Det er veldig gøy å være med på.

I mai er det klart for leirskole. Da drar gjengen til Hitra, og temaet blir «mestring».

– Jeg tror det blir veldig lærerikt og interessant, forteller Selbekk.

 

Dette er Skaun flyktningtjeneste og Skaun voksenopplæring

Både Flyktningstjenesten og Voksenopplæringen holder til under enheten Oppvekst, og har som oppgave både å motta flyktninger som kommer til kommunen, og å være et utdanningstilbud for voksne – uavhengig av hvor de kommer fra.

– Alle voksne som mangler noe kompetanse kan benytte seg av tilbudet, forteller Selbekk.

Undervisningen tilrettelegges altså etter hva hver enkelt elev trenger. Det betyr at uansett om det er matematikk, samfunnsfag eller språk, så kan du få opplæring gjennom Voksenopplæringen. 

– Det er helt klart språkopplæring som er mest populært. Det har nok en sammenheng med at de fleste elevene våre er flyktninger eller mennesker fra andre land som har valgt å bosette seg her. Samtidig er det viktig for meg å understreke at dette tilbudet er noe alle kan benytte seg av, avslutter Selbekk.