Det er mye rart som trekkes ned og skylles vekk, men med godt dovett kan du unngå at doen går tett. Det er kun urin, avføring og toalettpapir som skal ned i toalettet. Det er mange som tenker at en liten q-tip eller våtserviett ikke kan skade, men i sum blir det som var småting en stor kostnad - både for deg, samfunnet og miljøet.

Kommunen bruker mange penger på å utbedre kloakkledninger og pumpesatsjoner når disse går tette. Uten dette ekstraarbeidet kunne innbyggerne fått billigere vann- og kloakkutgifter. Det verste er likevel at når en pumpestasjongår tett, kan kloakken gå i sjøen og forurense vannet.

Samfunnskritisk personell bruker tid på unødvendig reprasjonsarbeid

-Det har i det siste vært en stor økning av søppel i kloakken, sier leder for Driftskontoret i Skaun kommune, Andreas Askim Ringen. Årsaken kan være økt bruk av rengjøringsservietter og våtservietter i hjemmene i disse koronatider. Folk er generelt sett mer nøye med hygiene og bruker mer engangsprodukter - som ikke alltid ender i restavfallet der det hører hjemme, men i toalettet. I tillegg fører stengte barnehager til at flere bleieskift foregår hjemme, og dermed et økt forbruk av våtservietter som dessverre også altfor ofte havner i do. Vi ser mye annet søppel i kloakken; engangshansker, mikrofiberkluter og filler trekkes ned i toaletter i Skaun - hver dag!

Det er synd at samfunnskritisk personell, som skal sikre god vannforsyning og trygg drift av avløpsnettet, må bruke mye tid i miljøer med økt smittefare nå.

Budskapet er enkelt:

-Tiss, bæsj og dopapir er alt som skal i do.

 

Dovettregler

Kast dette
Bæsj, tiss og dopapir er det som skal i do!

Ikke kast dette
Våtservietter, q-tips og fett skal ikke i do! Det tetter igjen kloakkrørene.

Fjern fettet
Stivnet fett skal i søppelbøtta eller sammen med matavfallet.

Kjøp bøtte
Kjøp en liten søppelbøtte til badet, som du kan bruke til våtservietter, q-tips og annet søppel som ikke skal 
i do.

Kilde: dovett.no