Alle som kommer til Norge fra utlandet, bortsett fra de som kommer fra grønne land/områder i Europa, skal være i karantene, men det finnes ulike unntak. Dersom du er på reise, eller har tenkt å reise er det viktig at du holder deg oppdatert på hvilke regler som er gjeldende for deg.

Les reglene for ankomst til Norge på www.fhi.no.

 

Innreisekarantene ved ankomst til Norge 

Alle som kommer til Norge fra utlandet, bortsett fra land/områder i EØS/Schengen/Storbritannia med tilstrekkelig lav smittespredning (grønne land/områder i kartet under), skal være i innreisekarantene i inntil 10 døgn, dersom de ikke er omtalt i unntaksbestemmelsene i covid-19-forskriften. De som ankommer fra grønne land og områder skal også i karantene dersom de i løpet av de siste 10 dager har oppholdt seg i, eller mellomlandet i oransje/røde/grå/lilla land og områder. Dersom du derimot reiser fra et grønt land/område gjennom et oransje/rødt land/område uten å bruke offentlig transport, uten å overnatte der og uten å ha nærkontakt med andre enn dem du bor sammen med trenger du ikke være i karantene etter ankomst til Norge.

Fullvaksinerte og de som har hatt covid-19 de siste seks månedene har unntak fra innreisekarantene. Beskyttede som har fått første vaksinedose for mellom 3 og 15 uker siden og barn under 18 år må i innreisekarantene, men kan avslutte karantenen dersom de tester negativt tidligst tre døgn etter ankomst. 

Foreløpig er det kun fremvisning av koronasertifikat (norsk, dansk, svensk eller EUs digitale koronasertifikat) med en QR-kode som kan verifiseres av norske myndigheter, som er ansett som sikker og verifiserbar måte å dokumentere vaksinasjon eller gjennomgått sykdom. Her finner du mer informasjon om koronasertifikatet:

Det er viktig at reisende setter seg godt inn i hvilke regler som er gjeldende før de ankommer Norge, dette gjelder både innreiserestriksjoner, krav til registrering, testing, regler for karantene og krav til dokumentasjon for bruk av unntak. Det er også viktig å være bevisst at reglene kan endres på kort varsel og at det er den reisende selv som er ansvarlig for å være oppdatert på hvilke regler som er gjeldende ved innreisetidspunktet. Her kan du finner mer utfyllende informasjon om hva som gjelder:

 

Kart over innreisekarantene

Oppdaterte reiseråd vil gjelde tidligst dagen etter nytt vedtak i regjeringen, men det kan også gå flere dager fra vedtaket er gjort til reiserådene faktisk er gjeldende. FHI oppdaterer informasjon for Norge på denne siden fra det tidspunktet rådene faktisk er gjeldende.

Tallene på ECDC sine nettsider, enkelte lands egne oversikter og FHI sine sider kan derfor noen ganger være ulike.

Pressemelding fra Regjeringen: