Regjeringen har opprettet en egen side med ofte stilte spørsmål og svar om angrepet på Ukraina, og hvordan håndteringen i Norge foregår, sortert etter tema. 

 

Jodtabletter

Skaun kommune har et lager av jodtabletter for aldersgruppen 0-18 år. Per i dag har kommunen tilstrekkelig med tabletter på lager og vi vil kartlegge mengdene framover i tilfelle vi blir nødt til å supplere lageret. Det anbefales å ha jodtabletter i egenberedskap. 

Mange lurer på om det er nødvendig å ta jodtabletter som følge av situasjonen i Ukraina. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) er fagmyndighet på dette feltet, og de følger situasjonen nøye. DSA peker på at stor geografisk avstand mellom Norge og Ukraina, gjør det lite sannsynlig at det blir nødvendig å ta jodtabletter her til lands. Her kan du lese DSAs vurdering av situasjonen per 05. mars. 

Mer informasjon om jodtabletter ved atomulykker finner du her.

 

Dette bør du ha hjemme

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gir råd om hvordan vi kan forberede oss på farer og ulykker. Her er deres oversikt over hva du bør ha i hjemmet ditt

 

Tilfluktsrom

I Skaun kommune er det ingen offentlige tilfluktsrom.

Fra 1995 er ikke kommunen lenger et tilfluktsrompliktig område; det vil si at det ikke er krav om at det bygges tilfluktsrom i nye større bygg. Per i dag er det kun eldre private tilfluktsrom i kommunen. Private tilfluktsrom er tilfluktsrom som bygges for de som oppholder seg på den enkelte eiendom, og de kan være i privat eller offentlig eie.

Private tilfluktsrom må ikke forveksles med offentlige tilfluktsrom som er for befolkningen i et område.

Vi har private tilfluktsrom i både privat og offentlig eie i Skaun. Tilfluktsrommene i offentlig eie er her:

  • Skaun rådhus
  • Buvik skole
  • Viggja oppvekstsenter
  • Jåren/Råbygda oppvekstsenter

Kommunen undersøker nå om det kan være flere egnede rom som kan fungere som tilfluktsrom.

Når det gjelder private tilfluktsrom i privat eie, finnes det flere av disse. Eiere av tilfluktsrom plikter å vedlikeholde disse, og kunne klargjøre rommene på 72 timer, dersom de får beskjed om det.

 

Kontakt

Har du spørsmål eller andre henvendelser vedrørende dette, ta kontakt med oss på e-post: postmottak@skaun.kommune.no.