– Etter jeg tok over som ordfører i 2019 skulle vi få pusset det gamle ordførerkjedet. Da fant vi ut at det var i såpass dårlig forfatning at vi begynte å leke med tanken på å få lagd oss et nytt, sier ordfører Gunn I. Stokke.

Det nye smykket blir smalere og mer elegant, samtidig som selve kommunevåpenet – både foran og bak – har samme størrelse som det forrige.

– Det hører jo med til historien at jeg er kommunens første kvinnelige ordfører, og det er kanskje noe av grunnen til at dette ble tatt tak i. Samtidig vil det jo på et tidspunkt igjen komme en mannlig ordfører, og derfor var vi klare på at smykket skulle passe like godt på en kvinne som på en mann, sier Stokke.

Etter å ha kommet i prat med Eli Arnstad, som på den tiden jobbet i SpareBank 1 SMN, ble kommunen oppfordret til å søke banken om penger til prosjektet. Banken hadde derimot ett ufravikelig krav: at kjedet skulle smis lokalt.

– Da falt valget naturligvis på Magnhild Rølvåg i Buvika. Hun er blant landets flinkeste til det hun driver med, og vi fant tidlig ut at vi var helt enige om hva vi så etter i det nye ordførerkjedet, forteller ordføreren.
 

Bilde av det nye ordførerkjedet, i bakgrunnen står en kvast med blader fra Rogn, som er Skauns kommunetre.

– Kjedet må kle Skaun kommune

–  Vi snakket mye om hvordan vi ønsket at smykket skulle få oss til å fremstå. Da fant vi ut at vi var helt enige i at et stort og prangende kjede ikke var det som passet best for oss. Kjedet må kle Skaun kommune, og jeg syns det nye designet både er nøkternt og elegant, forteller Magnhild Rølvåg.

For å sette prikken over i-en valgte Rølvåg også å forme ovalene i smykket etter kommunetreet, rogn.

– Jeg har jobbet mye med ovaler i karrieren min, og er fornøyd med hvordan vi på en enkel og elegant måte kunne få inn det elementet i kjedet.

Hun har drevet verksted i Buvika siden 2010, og har som mange andre selvstendig næringsdrivende kjent pandemien på kroppen.

– De siste to årene har nok mange unnlatt å bruke penger på ting de anser for å være luksus. Før 17. mai i år opplevde jeg at mange rett og slett trodde jeg hadde slutta. Så selvsagt betyr det utrolig mye for meg å få et oppdrag som dette, forklarer Rølvåg.

 

Vil kickstarte lokalt næringsliv

For SpareBank1 SMN, var det nettopp det som ble avgjørende for at de ønsket å gi støtte til prosjektet.

– Det er ikke egentlig et prosjekt det er naturlig at vi gir penger til. Men vi ble trigget av muligheten til å kunne hjelpe lokalt næringsliv, og selvsagt også av at Skaun kommune endelig har fått sin første kvinnelige ordfører, forteller banksjef i SpareBank1 SMN Skaun og Orkland, Thomas Solum Lystad.

Dermed ble det slik at banken sponset hele ordførerkjedet.

– Vi vet at det er mange små bedrifter og selvstendig næringsdrivende som sliter med å komme seg på føttene etter pandemien, så vi syns det er veldig givende å kunne være med å kickstarte næringslivet igjen. Det er veldig viktig for kommunen å ha et mangfoldig næringsliv, avslutter Lystad.

 

Ferdig til sommeren

Selve smykket er nå i produksjon, og vil etter planen være klart i løpet av sommeren.

Ordfører Gunn Stokke viser fram det gamle ordførerkjedet til Thomas Lystad fra Sparebank 1 og gullsmed Magnhild Rølvåg.

Ordfører Gunn I. Stokke viser Lystad og Rølvåg det gamle ordførerkjedet, som snart blir å finne i et monter på rådhuset. Foto: Kristian Gisvold/Skaun kommune