Hensikten med jordsmonnkartleggingen er å dokumentere og stedfeste jordas egenskaper som ressurs. 

Feltarbeidet utføres av to jordkartleggere fra uke 16 til uke 18. I denne perioden vil jordkartleggerne gå over kommunens jordbruksarealer og kartlegge jordtyper ved hjelp av jordbor. Jordbruksarealene kan du se på det vedlagte kartet. Feltarbeidet blir utført til fots og jordkartleggerne er iført gule refleksvester for synlighet. I noen tilfeller kan bilene som benyttes måtte parkere på grunneiers områder i korte perioder. Bilene har kontaktinformasjon og NIBIOs logo i rutene.

Alle berørte grunneiere har fått informasjon fra kommunen om jordkartleggingen. 

Kart over jordbruksarealer (PDF)

Informasjonsbrosjyre fra NIBIO (PDF)

 

Hva kartlegges egentlig?

Under kartleggingen vurderes jordegenskaper som innhold av organisk materiale, opphavsmateriale, kornstørrelsesfordeling, sjiktinndeling, jordas evne til å bli kvitt overflødig vann, samt steininnhold og dybde til fast fjell.

Temakart fra jordkartlegginga gir grunnlag for kunnskapsbaserte beslutninger om forvaltning av jordressursen. Kartene brukes av jordbruksnæringa selv, i offentlig forvaltning, av landbrukets rådgivningstjeneste, konsulenter og forskere. All informasjon fra jordkartleggingen gjøres om til temakart og publiseres på Kilden, NIBIOs kartløsning på nett. To av temakartene ligger også på nettløsningen Gårdskart. Kartene er tilgjengelig for alle.

Kilden

Gårdskart