Da Skaun helsestasjon i januar fikk diplomet som viser at de har bestått kravene, og kan kalle seg ammekyndig helsestasjon, var det slutten på en prosess som har gått over flere år.

– Å få denne utmerkelsen har vært en tidkrevende, men veldig lærerik, prosess, sier Gunbjørg Utstrand, som er avdelingsleder på Skaun helsestasjon.

Det har vært krav til formell rapportering og vi har gjennomført brukerundersøkelser.

– Bakgrunnen for at vi ville bli ammekyndig helsestasjon er resultat fra tidligere brukerundersøkelser som viste at ikke alle var like fornøyde med veiledningen de fikk hos oss.

Prosessen har også krevd at alle ansatte har gjennomført nødvendig kompetanseheving.

– Hver enkelt ansatt har lagt ned et godt stykke arbeid. Vi ønsker at alle som jobber her skal ha den samme kompetansen for amming, slik at alle som kommer innom får lik hjelp, forklarer Utstrand.

 

Skal snakke med alle dagen etter hjemkomst

En av grunnene til at helsestasjonen prioriterte denne kompetansehevingen, er at stadig flere drar tidlig hjem fra sykehuset.

– De fleste tilbringer kortere tid på sykehuset etter fødsel nå, enn hva som var vanlig før. Derfor er det viktig at vi kan gi best mulig hjelp etter de har kommet hjem, sier Utstrand, og legger til at de på helsestasjonen har som mål å snakke med alle nye foreldre allerede dagen etter de kommer hjem fra sykehuset.

Å få god hjelp med ammingen har også både helse -og ernæringsmessige fordeler for både mor og barn.

– Vi ønsker å bidra til at alle som ønsker å amme skal lykkes med det, men også være en viktig støtte til de som av ulike årsaker ikke kan amme, avslutter Utstrand.

 

Dette er Ammekyndig helsestasjon

Konseptet Ammekyndig helsestasjon er basert på WHO og UNICEFs “Ti trinn for vellykket amming”. Det er en hedersbetegnelse for helsestasjoner som har kompetanse til å gi den aller beste hjelpen og støtten til nybakte foreldre.

For å kvalifisere til tittelen må helsestasjonen gjennom en prosess med selvevaluering, ammeregistrering og tilpassing av en skriftlig prosedyre som konkret beskriver hvordan trinnene for ammeveiledning skal iverksettes.

Programmet Ammekyndig helsestasjon kom i fjor på andreplass i en EU-kåring over tiltak som andre land i EU ønsker å innføre.