Dette viser resultatene fra årets Ungdata-undersøkelse gjort i regi av Skaun kommune.

255 ungdommer i ungdomsskolealder er spurt en rekke spørsmål knyttet til forholdet til foreldre og venner, skole og framtid, fritid, helse og trivsel, tobakk og rus samt risikoadferd og vold.

Resultatene ble lagt fram for kommunestyret i dag (torsdag) av rådgiver Erlend Thorup fra Kompetansesenteret for rus i Midt-Norge. Han mener undersøkelsen er svært representativ med en svarprosent på 92 prosent.

- Ungdom flest i Skaun har det veldig fint, de er veldig fornøyd med oppvekstmiljøet sitt og har det godt, sa Thorup da han presenterte resultatene.

Bortimot 100 prosent av ungdommene svarer at foreldrene pleier å vite hvor de er og hvem de er sammen med på fritiden. Nesten alle sier at foreldrene kjenner de fleste vennene som de er sammen med på fritiden. 66 prosent sier de har minst en venn som de kan stole på og fortelle alt, mens 25 prosent antar at de har det. 85 prosent sier de aldri eller nesten aldri har blitt plaget, truet eller frosset ut av andre unge på skolen eller i fritiden, og over 90 prosent sier de trives på skolen.

Samtidig er det færre jenter enn gutter som sier de er fornøyd med seg selv. 38 prosent av tiendelklassingene sier de bekymrer seg for mye om ting, mens 41 prosent av tiendeklassingene sier de føler alt er et slit. 17 prosent av jentene - mot bare fire prosent av guttene - sier de sliter med høy grad av depressivt stemningsleie.

Undersøkelsen viser også at rusbruken har gått ned blant ungdommen i Skaun. I 2013 sa 42 prosent at de hadde vært beruset det siste året, mens kun 32 prosent svarte det samme i 2016. 98 prosent av åttendeklassingene sier de aldri eller bare noen få ganger har smakt alkohol. 29 prosent av tiendeklassingene sier de drikker alkohol av og til, men ikke så ofte som månedlig, mens 10 prosent av tiendeklassingene sier de drikker alkohol nokså jevnt.