Allemannsretten - retten til fri ferdsel

Sommeren 2021 blir enda en sommer der de fleste av oss skal feriere i eget land, og mange vil ut og oppleve norsk natur. Allemannsretten er grunnlaget for friluftslivet i Norge, og gir rett til fri ferdsel til fots i utmark. Den gjelder for alle, og gir rett til både telting, bading, ferdsel og høsting - og det er helt gratis!

Regelen om sporløs ferdsel

Alt dette må skje på en hensynsfull måte: man må ta hensyn til landbruket, fastboende, hyttebeboere og andre som er ute i naturen. Regelen om sporløs ferdsel handler om at naturen skal være like fin når vi forlater den som da vi kom. Når vi er sporløse, tar vi hensyn både til naturen, dyrene og hverandre.

Allemannspliktene

Kjennskapen til allemannsretten blant befolkningen er nå på hele 89 prosent, skriver Norsk Friluftsliv, paraplyen for de 18 store friluftslivsorganisasjonene. De har derfor denne sommeren et ekstra stort fokus på allemannspliktene – de lover og regler som følger når man benytter seg av allemannsretten.

I tre nye filmer med skuespiller Bjørn Sundquist i hovedrollen, vil Norsk Friluftsliv minne om allemannspliktene som gjelder i naturen.

Se den ene av filmene her:

Slik tar du hensyn i naturen

  • Husk å dele stien. Vi er mange som er glade i naturen. Noen sykler, andre foretrekker å rusle seg en tur. Enten du trener til halvmaraton eller bare er på søndagstur: Ta hensyn, og senk farten om det trengs.
  • Ha respekt for at noen områder er private. Allemannsretten gjelder for eksempel ikke på private hustomter, gårdsplasser, dyrket jord og åkre på sommerstid. Det er heller ikke fritt fram på private brygger eller veier.
  • Vær bevisst på støy og bråk. Husk at mange oppsøker naturen for å nyte stillhet og ro. Begrens musikk og annen støy fra campen, da dette kan ødelegge naturopplevelsen for andre som også er på tur.
  • La dyr og fugler være i fred. Ikke la barna forstyrre dyrene, og vær spesielt obs i parrings- og hekketiden. Ferdes du i jordbrukslandskap, lukk grinder slik at dyr på beite ikke kommer seg ut.
  • Ta med deg søppelet ditt. Alt du tar med deg ut, skal også tas med hjem. Gjør det til en huskeregel å ha med en pose på tur, så slipper du å lure på hvor du skal gjøre av søppelet.

Les mer på norskfriluftsliv.no