Denne uka avgjorde Helse, oppvekst- og kulturrådet hvem som skulle hedres med priser. For å vinne, må en person eller organisasjon ha utmerket seg innen enten kulturarbeid eller frivillighet i Skaun kommune.

 

Spesielt å få prisen sammen med familien

Årets frivilligpris gikk til Jorun Marie Hammer og John Henry Hammer, på vegne av familien Hammer.

– Familien Hammer har vært en bauta i Skauns frivillighet i en generasjon. Arven fra far Helmer Kristian lever i beste velgående gjennom sønnen John Henry. Og Jorun Marie er like sprek og engasjert i dag som hun var for 30 år siden. Så dette er ikke bare en usedvanlig fortjent pris, det er også en pris det er på høy tid at ble utdelt, forteller leder i Helse, oppvekst- og kulturrådet i Skaun kommune, Per Gunnar Lofgren.

Mor Jorun Marie har vært med fra starten. Hun har rukket å bli 82 år gammel, men er fortsatt aktiv i turorienteringsmiljøet, og stiller både som kioskvertinne og kakebaker på Børsa ILs arrangementer.

– Frivilligheten og engasjementet renner gjennom årene til familien Hammer. Både Jorun Marie og John Henry har over 40 års engasjement bak seg. Vi kommer selvsagt ikke utenom å nevne Helmer Kristian. Både han og datteren Anna Marie skal ha en del av denne prisen. Anna Marie var også en sterk pådriver i turorienteringsmiljøet, og bidro aktivt helt til hun så alt for tidlig gikk bort. Dette er en pris jeg er stolt av å dele ut, til mottakere som ikke kunne vært mer verdige, sier Lofgren.

John Henry Hammer er i dag leder i orienteringsavdelinga i Børsa IL. En avdeling hans far, Helmer Kristian, i sin tid var med å starte. John Henry har i løpet av de siste 40 årene lagt ned et utall timer i orienteringsmiljøet i Skaun. Og har du vært på tur i marka, er det ikke umulig at du har møtt på han mens han har ryddet løypetrasé, kjørt og merket løyper, eller bygd hytter og gapahuk.

– Jeg har jo vært med siden jeg var ung, og har vel gjort litt av hvert for idrettslaget. Men det var fortsatt overraskende når jeg fikk beskjed om at vi hadde vunnet. Børsa IL har jo vært en del av både meg og familien hele livet, så dette gjør meg skikkelig stolt, sier John Henry Hammer.

Han understreker at å ha fått den sammen med familien er ekstra spesielt.

– Børsa IL har alltid vært en familiesak for oss. Gjennom mine foreldre, men også min søster, som dessverre har gått bort, og min kone som også har blitt aktiv i miljøet. Dette var skikkelig fint, sier John Henry.

 

Bilde av John Henry Hammer og Jorun Marie Hammer
Familien Hammer, her representert ved John Henry og Jorun Marie, er årets vinnere av Skaun kommunes frivillighetspris. Foto: Kristian Gisvold/Skaun kommune

 

Hytte, bok og strålende anmeldelser

Årets kulturpris deles ut til både Viggja IL og Spelet om Marikollen. To vinnere som på mange måter har nytt godt av hverandre – og viser hva som er mulig når frivilligheten jobber sammen.

– Spelet om Marikollen ble nesten i sin helhet satt opp av amatører. Det kunne man imidlertid ikke se, og den endelige oppsettingen fikk fortjent strålende kritikk og godt besøk. For oss har det vært viktig å se på spelets intensjon: å skape aktivitet og samhold i bygda. Dette sammenfaller med Viggja ILs visjon og mål, noe det nye klubbhuset og boka om Marikollen er prakteksempler på. Dette er ikke en delt pris, men en dobbel pris. Likevel anerkjenner vi at de to vinnerne har spilt hverandre gode, har vist hva som er mulig med få ressurser og stort hjerte, og har gitt kulturen i Skaun kommune en skikkelig vitamininnsprøytning, sier Lofgren.

Ingveig Bustad, som har hatt hovedansvaret for Spelet om Marikollen, mener prisen betyr at spelet har lykkes i en av hovedmålsetningene.

– Spelet forteller en viktig historie om idrett, kultur og likestilling. At vi får denne prisen viser at dette ikke bare er Viggjas historie, men hele kommunens. For meg gjør det alt slitet, de lange dagene og søvnløse nettene, verdt det, sier hun.

For henne betød det ekstra mye å få prisen sammen med Viggja IL.

– I forberedelsene til spelet dro vi utrolig mye nytte av all kunnskapen som fantes i og rundt idrettslaget. Samtidig fikk vi jo også direkte hjelp av dem. Vi fikk låne hytta, framføre spelet på idrettslagets område, og mye gratis markedsføring. Derfor er jeg veldig glad for at de også får anerkjennelse, avslutter Bustad.

Også Viggja IL trekker fram at det var fint å få prisen sammen med Spelet om Marikollen.

– Grunnen til at vi begynte arbeidet med boka, var at vi ønsket å bevare den rike hopphistorien som finnes her i Viggja. At vi da kunne samarbeide og hjelpe Spelet om Marikollen, var en vinn-vinn-situasjon for vår del. Vi bidro med kunnskap og historie, og de hjalp oss med å fortelle den viktige historien vår, forteller Bjørn Sæther, leder i Viggja IL.

Han trekker særlig frem innsatsen de frivillige har lagt ned, når han skal snakke om prisen de har vunnet.

– Det er mange som har jobbet med både å samle inn stoff til boka, og ikke minst som har jobbet dugnad med å bygge vår nye klubbhytte. Hytta er et flott samlingspunkt, og viktig for å kunne drifte idrettslaget og videreføre kulturen vi har her i bygda. På vegne av alle som har jobbet på dugnad er det både artig og verdifullt at jobben blir anerkjent, og jeg setter stor pris på at jobben nå har blitt verdsatt av kommunen, sier Sæther.

Skaun kommune sender varme gratulasjoner til samtlige prisvinnere!

Bilde av skuespiller på scenen i Spelet om Marikollen
Spelet om Marikollen og Viggja IL vant begge årets kulturpris. Foto: Evelyn Willmann/Spelet om Marikollen