Årsaken til at vannkvaliteten tidvis er dårlig er sammensatt. For noen år siden ble Jåren/Råbygda forsynt med vann fra grunnvannsbrønner og Rossvatnet. I 2017 overtok Skaun kommune vannverket, og sluttet å hente vann fra Rossvatnet. I 2022 ble Malmsjøen drikkevannskilde.

Noe av årsaken til at vannet tidvis er brunt, er at det ligger igjen avleiringer fra tiden hvor drikkevannet også ble tappet fra Rossvatnet.

Dette skal vi gjøre

I løpet av kommende høst og vinter skal vi foreta en spyle- og pluggkjøring i dette området. Kort fortalt går det ut på at vi rensker og rengjør vannrørene kommunen har ansvar for. De som blir berørt av dette, vil bli varslet via SMS i forkant.

Dette kan du selv gjøre

Du har selv ansvar for de private stikkledningene – altså rørene – som går fra det kommunale rørnettet og til eiendommen din. 

For å redusere risikoen for brunt vann anbefaler vi at du tapper vann på første mulige punkt uten sil, for å sørge for at ingenting blir liggende igjen i silen. Dette bør gjentas på alle kraner og tappepunkt i alle bygninger.

Tapper du mye vann (flushing/spyling), ønsker vi at det skjer i samarbeid med oss, slik at bassenget ikke blir tømt.

Hva regnes som private vann- og avløpsanlegg?

Som privat anlegg regnes ethvert anlegg som kommunen eller annet offentlig organ ikke selv har bygd, overtatt ansvaret for, eller på annen måte har påtatt seg ansvaret for.

Hvis ikke annet er avtalt eller angitt, er grensen mellom det private og offentlige vann- og avløpssystemet i tilkoblingspunktet på offentlig ledning. Anboringsklammeret på vannledningen regnes som privat. 

Illustrasjon som viser hva som er kommunale vannledninger og hva som er private.
Illustrasjon: Kommuneforlaget.