Mandag denne uka var det offisiell åpning av Prøysenutstillinga på Rossvollheimen. Ordfører Gunn Stokke åpnet det som både er en del av Vinterkulturuka 2023, og en del av en lang tradisjon for bruk av kultur i eldreomsorgen i Skaun. 

Fredag 03. februar vil utstillinga på Rossvollheimen være åpen for alle, og det vil bli holdt omvisning fra klokka 11-13.

Lokal samling

Prøysenutstillinga består av en egen lytte- og lesekrok hvor det er mulig å få med seg historier og sanger fra Prøysens karriere. Det blir også en utstilling av bilder og plater, hvor flere av dem er førsteutgaver – lånt av Prøysensamler, og tidligere kulturprisvinner, Inge Haukvik.

Tiltak i demensomsorgen

Utstillinga er hovedsakelig ment for dem som jobber, bor eller besøker noen som bor på Rossvollheimen, men den er også utformet slik at skoler og barnehager kan besøke den.

Den viktigste årsaken til at utstillingen er plassert nettopp på Rossvollheimen, er imidlertid hvordan den kan brukes i arbeidet med demensomsorg. I såkalt erindringsarbeid gjenskapes minner fra barndom og oppvekst. Kultur, og spesielt musikk, sitter ofte som støpt – selv når mye annet har gått i glemmeboka.

Å lytte til kjente og kjære sanger gir bedre livskvalitet for både eldre og personer med demens. Alf Prøysens univers, som både består av verker for barn og voksne, passer svært godt til dette formålet.

Ordfører Gunn Stokke står foran en mikrofon og holder sin åpningstale.
Ordfører Gunn Stokke under åpningen av utstillinga. Foto: Turid Olsø.