Reiser hjem til familien for å feire jul er å regne som nødvendige reiser, men med økende smitte i Trøndelag og ellers mye smitte nasjonalt, medfører lange reiser og endring i nærkontakter en risiko for økt smittefare. Skaun kommune mottar en del henvendelser om hvorvidt man skal bestille test når man kommer fra et annet sted i landet.

Hvis du ikke har luftveissymptomer og ikke er definert som nærkontakt med noen som har testet positivt for covid-19, skal du ikke bestille test.

Hvis du reiser fra et område med høy smitte til et område med lav smitte, bør du ta forholdsregler i ti dager etter ankomst. Dette inkluderer å overholde to meters avstand til personer i risikogruppen, redusere antall nærkontakter, å vie særlig oppmerksomhet til mulige symptomer og ha nøye hånd- og hostehygiene.

Alle som ankommer Norge fra "røde" land, skal i karantene i 10 døgn. Kommer du fra gult land, slipper du dette. 

Se hvilke land og områder det gjelder på fhi.no

Vi oppfordrer alle som testes for koronavirus til å holde seg hjemme og unngå andre mennesker til prøvesvaret er klart, særlig hvis du har symptomer.

 

Ellers må alle følge de generelle rådene om økt avstand til andre, og ha få nærkontakter. I tillegg må selvfølgelig god hånd- og hostehygiene overholdes, å unngå fysisk kontakt inkludert håndhilsing og klemming med de du ikke bor med, og påbud eller anbefaling om maske i gitte situasjoner.

For oppdateringer om koronavirus i Skaun kommune, følg med på kommunens nettsider.

For fakta, råd og tiltak til hele befolkningen, les mer på fhi.no